Fotogalerij bouwfase 3: 2020-2022
In oktober 2020 vond de officiële start plaats van de bouw van 8 bijkomende Enercon turbines. Deze zijn geplaatst op de sites van: DEME, AET, Euroports en Transport Roossens.
Voorbereiding
Bij de start van deze bouwfase wordt op elke site de werfzone met werfhekken afgebakend en waar nodig de asfalt en onderfundering verwijderd. Daarna worden de heivlakken aangelegd, vanop dewelke de heimachine de heipalen in de grond zal heien.
Eind oktober 2020 zijn bij DEME tevens de kabelwerken gestart, deze verbinden de windturbines via elektriciteitscabines met het middenspanningsnet.
Heiwerkzaamheden
In de herfst van 2020 gingen de heiwerkzaamheden op de site van DEME van start. De heipalen zijn onderdeel van de fundering die de windturbine in de ondergrond verankert. Op deze locatie worden 30 heipalen met een diameter van 51 cm en een lengte van 23m in gewapend beton gegoten. De helft hiervan zit verticaal in de grond en de andere helft staat onder een kleine hoek naar buiten gericht. Zodra alle heipalen gegoten zijn, wordt het heivlak weggegraven en kan er gestart worden met de bouw van het funderingsblok waarin de stalen wapening van de bovenste meter van de heipalen geïntegreerd zit.
Fundering
De fundering uit gewapend beton heeft een diameter van 18,8m. Het neemt twee weken in beslag om alle betonwapening op de juiste plaats te krijgen. Na het bekisten werd de beton van het funderingsblok gestort. Hierna werd de bouwput rondom de fundering weer aangevuld. Vooraleer de montage van de turbineonderdelen kan beginnen, moet minstens een maand gewacht worden zodat de beton voldoende is uitgehard.
Transport
Omwille van de afmetingen van de turbineonderdelen, gebeurt de aanlevering ervan ’s nachts. Met uitzonderlijk transport werden in het voorjaar van 2021 de nacelle, de onderdelen van stator en rotor en vier stalen, buisvormige elementen naar de site van turbine ZW01 bij DEME vervoerd. De vier buisvormige elementen zullen samen de 92m hoge toren van de windturbine vormen.
Montage
Voor de montage van de grote turbineonderdelen is de windsnelheid cruciaal. Om veiligheidsredenen kan enkel gehesen worden indien de windsnelheid voldoende laag is. Des te hoger er gehesen wordt, des te lager de maximaal toegelaten windsnelheid. Om een wiek te kunnen hijsen moet het quasi windstil zijn.
Eind februari 2021 werd het het eerste mastsegment gehesen en in maart ging de laatste wiek de lucht in.
Aansluitend gaan de elektrische werken van start. De middenspanningskabels worden binnengebracht in de turbine en de elektrische apparatuur wordt verder geïnstalleerd. Daarna volgen de nodige testen en keuringen en gaat de energieproductie van start!